Παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων: Τι συμφέρει να κάνεις σήμερα

Παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων: Τι συμφέρει να κάνεις σήμερα;

Νέα παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων του Ν.4178/13 είναι πλέον σε ισχύ, τι θα γίνει όμως με τον νέο νόμο;

Η παράταση ισχύει μέχρι να ψηφιστεί στις αρχές του φθινοπώρου ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, που προωθείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου σχετικά με την παράταση για τακτοποίηση αυθαιρέτων

Με ανακοίνωση του το υπουργείο έδωσε παράταση ισχύος στο νόμο που αφορά την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τετράμηνη προθεσμία για την υπαγωγή στον ισχύοντα Νόμο 4178/2013 “Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις”. Συγκεκριμένα, ο παλιός Νόμος λήγει την 8η Φεβρουαρίου 2017, με την πάροδο συνολικά 42 μηνών από την δημοσίευσή του.

Η προθεσμία αυτή δύναται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου “Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 10/10.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος; Θα υπάρξουν αλλαγές και εκπτώσεις σε σχέση με τον υφιστάμενο;

Σε γενικές γραμμές ο υπό ψήφιση, νέος νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων ακολουθεί την φιλοσοφία του υφιστάμενου. Παρέχει κάποιες εκπτώσεις και μειώσεις προστίμων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες θα υπάρξει αύξηση στον υπολογισμό προστίμου.

Τεράστια προβλέπεται να είναι τα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε περίπτωση που δεν δηλωθούν οι αυθαίρετες κατασκευές και γίνει έλεγχος του ακινήτου από το παρατηρητήριο αυθαίρετης δόμησης ή κατόπιν καταγγελίας.

Τι συμφέρει να κάνετε σήμερα;

Συνιστούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας προκειμένου να ενημερωθείτε εάν είναι συμφέρουσα η τακτοποίηση του ακινήτου σας με τον υφιστάμενο νόμο ή με τον νέο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι συμφέρον, διότι ο νέος νόμος θα προβλέπει επιπλέον έκπτωση σε όσους τακτοποιήσουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την ψήφισή του. Για τον λόγο αυτό προτείνεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταγραφής και αποτύπωσης του ακινήτου σας από τώρα.

Ρωτήστε μας σήμερα για την περίπτωση του δικού σας ακινήτου!